Hossan luontokeskus

Hossan luontokeskus tutustuttaa Hossan historiaan, luontoon ja retkeilyyn, opastaa ja tarjoaa monipuolisia palveluita retkeilyalueella vieraileville sekä antaa tietoa Metsähallituksen palveluista.

Hossan luontokeskus luontoon.fi-sivuilla

 

Hossan värikalliovarikallio_pieni2

Hossan Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 – 4500 vuotta sitten.

Värikallio luontoon.fi-sivuilla

 

Kalmosärkkä

Kalmosärkällä näet ikivanhan historian jälkiä dyynillä. Täällä asuttiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, varhaisella kivikaudella. Monet jalat ovat painaneet jälkensä särkän hienoon hiekkaan. Historiallisella ajalla Kalmosärkällä säilytettiin vainajia odottamassa kuljetusta kirkkomaahan, mistä paikannimi yhä muistuttaa.

Kalmosarkka luontoon.fi-sivuilla

 

Pesiönlinnan kauppiaskoti

Vienan Karjalasta lähtöisin oleva Venja Niemi (1904-1984) perusti ensimmäisen kauppansa Suomussalmelle 1920-luvulla. Hän avioitui kirjailija Ilmari Kiannon sukulaisnaisen kanssa, mistä alkoi Kiannon ja Niemen vuosikymmeniä jatkunut sukulaissuhde ja ystävyypesionlinna_sisakuva_pienis. Kauppias Niemi omisti Pesiökylän ainoan kameran, minkä vuoksi Pesiönlinnassa nähtävillä muun muassa paljon kuvia Ilmari Kiannosta ja hänen perheestään. Pesiönlinnassa onkin todennäköisesti säilynyt eniten kuvia Ilmari Kiannosta, sillä kirjailijan perheen kokoelmat tuhoutuivat Turjanlinnan palossa. Rakennuksessa toimii myös kauppamuseo. Nähtävillä ovat myös Ilmari Kianto -näyttely ja valokuvanäyttely.

Pesiönlinnan kauppiaskoti