Turjanlinna on ollut kirjailija Ilmari Kiannon taiteilijakoti. Paikalla ovat sijainneet Vanha ja Uusi Turjanlinna, jotka molemmat ovat tuhoutuneet tulipaloissa. Ensimmäisessä, vuonna 1912 rakennetussa Turjanlinnassa, oli neljä huonetta: alakerrassa oli suuri pirtti, sali eli emännän huone ja perä- eli Sininen salonki ja yläkerrassa sijaitsi kirjailijan työhuone eli ”Paratiisi”. Lisäksi rakennuksessa olivat eteinen ja poikien huone sekä yläkerrassa maisemankatseluparveke.

Talvisodan syttyessä suomalaiset polttivat 1939 linnan ja muut rakennukset vetäytyessään venäläisten edeltä. Jäljelle jäivät vain rannan kiuassauna ja rinteeseen jäkäläriihi, porojen ruokavarasto. Toinen Turjanlinna rakennettiin 1949. Jo samana vuonna Turjanlinna paloi uudelleen rakennusvirheen takia. Palossa tuhoutuivat niin tavarat kuin vaatteetkin, ainoa pelastettu arvokkaampi esine oli kirjailijan kirjoituskone.

Nykyisin paikalla sijaitsee vanhan kalamajan hirsistä rakennettu Kohtalon korsu ja sen yhteydessä Ikin Tupa, jossa kirjailija asui kesäisin. Vanhan Turjanlinnan rakennuksista jäljellä on rantasauna, maakellari ja verkkokatos. Turjanlinnan edustalla sijaitsevassa Niettussaaressa on Ilmari Kiannon hautapaikka. Turjanlinnaan voi tutustua kesäisin opastetuilla laivaristeilyillä.

Turjanlinnan yhteystiedot

Turjanlinna Wikipediassa

Kuvia Turjanlinnasta