Suomussalmen kotiseutumuseo sijaitsee kauniin Kiantajärven rannalla Kirkkoniemessä. Vuonna 1967 perustettu museo toimii kotiseutuhengen vaalijana ja perinnetiedon siirtäjänä. Museon runsas esineistö ja iso pihapiiri kuvastavat menneen ajan elämää 1800‒1900-luvun Kainuusta. Kurkista historiaan erilaisten toiminnallisten tehtäväratojen avulla, kuuntele museoväen tarinoita ja nauti rauhallisesta luonnonkauniista museoalueesta. Perinnetietoa sisältävien tehtäväratojen avulla voit tutustua museon esineistöön ja historiaan. Ratoja on useita ja ne soveltuvat kaikenikäisille museokävijöille. Kesäkautena museon pihapiirissä asuu myös erilaisia eläimiä.

Museoalueen hirsirakennukset ovat peräisin eripuolelta pitäjää. Kotiseutumuseon päärakennus Alanteen pirtti on lähtöisin Alanteenjärven rannasta. Alanne oli yksi vanhimmista Kiantajärven alueen Ruotsin vallan aikaisista verotaloista. Talon edustalta kulki vanha vesireitti Vienan Karjalaan saakka.

Museolla sijaitseva Alanteen savupirtti on rakennettu 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun puolivälissä. Pirtissä voit aistia savupirtin vuosisataista historiaa huokuvan tunnelman. Tule museoon kuulevin korvin, avoimin mielin ja heittäydy vanhan ajan maailmaan!

Suomussalmen kotiseutumuseon yhteystiedot

Suomussalmen kotiseutumuseo Kainuun museoiden blogissa

Suomussalmen kotiseutumuseon tehtäväradoista Kainuun museoiden blogissa

Suomussalmen kotiseutumuseo Wikipediassa

Kuvia Wikimedia Commonsissa

Suomussalmen kotiseutumuseo valokuvin