Aatos

Entinen nimismiehen talo, myöhemmin seurakunnan vanha pappila Aatos valmistui vuonna 1924. Talonaatos_aatos_pienipieni rakennuttaja, nimismies Ojantakanen myi talon seurakunnalle vuonna 1941.  Sotkamon kunta osti Aatoksen vuonna 1988. Peruskorjauksen jälkeen vuodesta 1992 rakennus on ollut kansalaisopiston ja kulttuuritoimen käytössä. Kunta järjestää Aatoksen tiloissa konsertteja ja taidenäyttelyitä.

Aatos Sotkamon kunnan nettisivuilla

 

Huovishuone

Huovishuone on mukaelma Veikko Huovisen alkuperäisestä työhuoneesta. Huovishuoneella voi tutustua kirjailijan työympäristöön, kirjastoon sekä tuotantoon ja teosten taustoihin. Esillä on myös kirjailijan urasta ja elämästä vuosikymmenten aikana kertovia leikekirjoja. Huone sijaitsee Sotkamon keskustassa osoitteessa Niemeläntie 1. Huovishuonetta ylläpitää Veikko Huovinen -seura.

800px-Huovish2    

Huovishuone Sotkamon kunnan sivuilla

 

Naapurinvaaran tanssilava

Naapurinvaaran tanssilavan alueen historia yhteisenä huvittelupaikkana ulottuu vuoteen 1887, jolloin Korholan tilan maista lohkaistiin alue yhteiskäyttöä varten. Paikasta muodostui yhteinen kokoontumispaikka ja viime vuosisadan alussa Kajaanin herrasväki vietti kesäpäiviä Naapurinvaaralla. Vuonna 1946 SKDL:n Naapurinvaaran yhdistys rakensi paikalle tanssilavan, johon kuului myös kahvila. Rakennus on jo purettu pois. Sen korvasi nykyinen tanssilava, jonka vanhin osa on vuodelta 1959. Nykyään Naapurinvaara on taas suosittu tanssipaikka.

Naapurinvaaran huvikeskuksen nettisivut

 

Sotkamon kirkko

Sotkamon kirkko on valmistunut vuonna 1870. Rakennustyöt alkoivat jo 1850-luvulla, mutta nälänhätä ja siitä koituneet vaikeat vuodet hidastivat rakentamista. Kirkon on suunnitellut lääninarkkitehti Johann Oldenburg. Ristivartisessa pitkäkirkossa on jokaisessa päädyssä sisäänkäynti. Kirkon maamerkkinä on länsipäädyn 53 metriä korkea paanukattoinen torni.

Sotkamon kirkko

 

Sotkamon kirkonkylän pienoismalli

Sotkamon kirkonkylän historiallinen pienoismalli vuodelta 1939 valmistui vuonna 1997. Malli koottiin kansalaisopiston opintopiirissä kolmen lukuvuoden aikana. Malli kuvaa kirkonkylän aluetta Hirvenniemen kärjestä Kirkkosalmen siltaan. Malli on ajoitettu tarkemmin syyskuun 5. päiväksi, joka oli tuohon aikaan ”allakkaan merkitty karjamarkkinapäivä”. Pienoismalli on nähtävissä Sotkamon keskustassa, K-Supermarketin yläkerrassa.

sotkamo pienoismalla

Sotkamon kirkonkylän pienoismalli Sotkamon kunnan sivuilla