Tiaisen torppa

Tiaisen kruununmetsätorppa on entitiaisentorppa_pieni2saikaisin materiaalein ja työmenetelmin alkuperäiseen asuunsa kunnostettu historiallisesti arvokas tutustumiskohde Puolangan kunnan Kalhamanjärven rannalla. Täällä voit kokea minkälaista elämä näillä Kainuun takamailla oli vielä pitkälle 1900-luvun puolelle asti.

Tiaisen torppa luontoon.fi-sivuilla

Askanmäen kotiseututalo

Askanmäki lukeutuu Kainuun kaskiseudun parhaiten säilyneeseen 1600-luvulla syntyneeseen vaara-asutukseen. Kylän rakennuskanta kuvastaa Kainuun talonpoikaista rakennustraditiota 1800- ja 1900-luvuilta. Vaaramaisema on säilynyt tyypillisen avoimena. Kotiseututalona toimiva leveärunkoinen maalaamaton päärakennus on vuodelta 1874, mutta se on osittain rakennettu uudelleen ja katettu päreellä 1900-luvun lopussa. Päärakennus ja piharakennukset muodostavat umpipihan, jonne tullaan päärakennuksen ja puotirakennuksen välitse.

Askanmäki_030816_04

Askanmäki Museoviraston nettisivuilla

Kukkulan talo

Kukkulan 1900-luvun pihapiiri sijaitsee pienellä kukkulalla Puolangan keskustassa. Kukkulan asuinrakennus on siirretty nykyiselle paikalleen muistitiedon mukaan vuonna 1899 järven takaa Parolan tilalta uittamalla. Asuinrakennuksessa on kansallisromanttista leimaa. Kookkaassa pohjoispuoleisessa kuistissa on moniruutuiset sivuikkunat ja oven yläpuolella näyttävä puolikaaren muotoinen ikkuna, joka on peräisin palaneesta Puolangan kkukkulantalo_pieniirkosta. Kukkulan rakennutti Puolangan postinhoitajana 1887-1916 toiminut Jaakko Asp, jonka sisko oli nuorena kuollut naislyyrikko Isa Asp. Talo on ollut postitoimistona vuoteen 1920 asti. Talossa toimi pankki vuosina 1920-1932 ja tiemestarin toimisto vuoteen 1949 asti. Kukkula on ollut asuinkäytössä vuoteen 1957 asti ja vuodesta 1968 pelkästään vapaa-ajan asuntona. Kukkula siirtyi vuonna 1997 Puolangan kunnalle.

Kukkulan talo Puolangan kunnan sivuilla

Isa Asp -seuran nettisivut