Metelin Kanerva

Meteli seis. ry on yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, joka vaalii Paltamon historiaa ja edistää sen kulttuuria ja matkailun yleisiä edellytyksiä. Yhdistys järjestää Kanervan talon idyllisessä pihapiirissä näyttelyjä, konsertteja ja tilaisuuksia. Esillä on ollut maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, valokuvia, keramiikkaa sekä lasiteoksia. Viime vuosina Kanervassa on nähty vanhoja leluja Eilisen lapset ja leikityt lelut -näyttelyssä.

20200702_133955

Meteliseis yhdistyksen nettisivut

Taipaleen tila ja Hakasuon mylly

Taipaleen tila on Hakasuolla toimineen Kiveksen ruukin (1852-1861) entinen patruunan asunto. Tilan rakennukset ovat pääosin 1800-luvulta. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi tilanhoitajan asunto ja Hotellinkoskelta siirretty makasiinirakennus. Taipaleen tilaan kuuluu kylätien varressa oleva vuonna 1899 rakennettu kaksikerroksinen mylly, myllärintupa ja varastorakennus. Myllyn yhteydessä ollut saha on purettu pois. Jäljellä on raamisahan runko, johon on rakennettu katos 1990-luvun lopussa rakennusten kunnostuksen yhteydessä. Taipaleen tila ja mylly ovat Kainuussa ainoita kartanokulttuuria edustavia kohteita.

 hakasuonmylly_pieni

Rinteen hierinmylly ja myllysauna

Rinteen pieni yksihuoneinen satulakattoinen hirsirakenteinen hierinmylly sijaitsee rehevässä purolaaksossa, josta osa on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Myllyn tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa – myllylle on kuitenkin erotettu palsta isojaon yhteydessä vuonna 1867. Samassa koskessa on aiemmin ollut neljä muuta myllyä ja puron varressa vielä kaksi myllyä.

K8339-24

Pertinpiha, Melalahti

Pertinpihan päärakennus on valmistunut vuonna 1912, navetta ja aitta vasta sodan jälkeen. Pertinpihan maalaamattomat rakennukset edustavat pienimuotoista talonpoikaisrakentamista ja muutaman lehmän taloudesta elänyttä, kausitöistä lisäansiota hankkinutta kainuulaisperhettä. Pihapiirin rakennukset on lahjoitettu 1990-luvulla Melalahden kyläyhdistykselle.

pertinpiha_melalahti