Tuupalan talomuseo kertoo kuhmolaisen perheen elämästä 1880-luvulta 1960-luvulle saakka. Tuupalan tilaa viljeli 1600-luvulla Tuupaisten suku, jonka mukaan talo on saanut nimensä. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. 1880-luvulta lähtien Tuupalan otti haltuunsa Kainulaisten suku, joka asui talossa 1960-luvulle asti. Kainulaisten aikana Tuupalassa toimi muun muassa kestikievari, apteekki, kauppa ja posti. Herrasväen lisäksi talossa asuivat myös piiat ja rengit.
Kestikievaritoimintaa on Tuupalassa harjoitettu hyvin pitkään. Kievarista sai kyydin seuraavaan kievariin, majoitusta, ruokaa ja juotavaa. Tuupalassa oli hevosia ja henkilöauto. Kievarihuoneita oli enimmillään neljä, osa sivurakennuksen puolella. Tuupala toimi kestikievarina talvisodan syttymiseen saakka.
Museoalueella on 1800-luvun puolivälissä rakennettu päärakennus, sivurakennus, pikkupirtti sekä aitta. Lisäksi paikalle on siirretty riihi ja sauna. Museokokonaisuuteen kuuluvat myös pihapiirissä oleva tervavene talaksineen sekä Tervatien toisella puolella olevat aitat. Päärakennuksen, Vanha-Tuupalan huoneet on sisustettu 1800–1900-luvun interiöörein. Pikkupirtissä voi tutustua Tuupalan palkollisten asumiseen. Talon rengit yöpyivät ja tekivät puhdetöitä pirtissä. Pirtin suuressa uunissa paistuivat talon leivät. Pikkupirtin kamarissa asui talon karjakko perheineen.
Tuupala valokuvin