Kajaanin rauniolinna

Kajaanin keskustan jokipuistosta löydät maailman pohjokajaaninlinna_rauninkuvat2_pieniisimman kivilinnan, joka pystytettiin 1600-luvulla valtakunnan itäisille rajaseuduille, keskelle korpea. Suuren Pohjan sodan aikaan venäläiset piirittivät linnaa yli kuukauden ajan. Sotilaiden antauduttua linna räjäytettiin. Vaikka linna menetti sotilaallisen merkityksensä, linnasaaren merkitys kulkutienä Oulujoen vesistön yli säilyi. Virran yli oli kulkenut 1600-luvun alkuvuosista lähtien tie, joka kulki linnan ja porttien läpi.

Kajaanin rauniolinna luontoon.fi-sivuilla

Eino Leino -talo

Eino Leino -talo on Kajaanin Paltaniemellä sijaitseva perinnetalo, joka on rakennettu Elias Lönnrotin (1802-1884) asuintalon ja Eino Leinon (1878-1926) syntymäkodin mukaisesti vuonna 1978. Perinnetalo tarjoaa Leinon ja Lönnrotin elämästä ja elämäntyöstä kertovan näyttelyn, joiden itsetutkiskelun oppaan löydät samasta tilasta.  Lisäksi löytyy kulttuurituotemyymälä, Leinon ja Lönnrotin kirjojen kokoelma sekä kahvila, josta löydät herkut tunnelmalliseen kahvihetkeen.

Eino Leino -seuran nettisivut

 

Paltaniemen kuvakirkko

Paltamon neljäs kirkko, eli niin sanottu kuvakirkko valmistui vuonna 1726. Kirkko sijaitsee Paltaniemellä, joka on nykyisin osa Kajaanin kaupunkia. Kirkossa on runsaasti katto- ja holvimaalauksia Vanhan testamentin alkukertomuksista Jeesuksen kärsimyshistorian eri vaiheisiin. Maalauksista ehkä tunnetuin on pääoven yläpuolella oleva ”viimeinen tuomio”. Helvetin vaivoja kuvaavasta osasta on maalattu piiloon myöhemmin huomattava osa, koska sen kerrotaan aiheuttaneen liian voimakkaita järkytyksiä.

Paltaniemen kuvakirkko Paltamon seurakunnan sivuilla

Paltaniemen kuvakirkko Kajaanin seurakunnan sivuilla

kuvakirkko_rauninkuvat1_pieni

 

Paltaniemen kirkkotie

Paltaniemi sijaitsee noin 9 kilometriä Kajaanista luoteeseen. Paltaniemen nähtävyyksiä ovat näyttävistä katto- ja seinämaalauksistaan kuulu kuvakirkko sekä runoilija Eino Leinon syntymäkotia mukaileva Eino Leino -perinnetalo, joka esittelee Eino Leinon ja Elias Lönnrotin elämäntyötä. Paltaniemi on yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Alueella on hoidettua avointa viljelymaisemaa, perinteistä rakennuskantaa ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita.

Paltaniemen kirkkotie ja kylä Museoviraston sivuilla